филе ЕленаБалканският специалитет не може да бъде сравнен с никое друго мезе по света, тъй като е „специфичен сам по себе си“.

В продължение на векове, българите са произвеждали различни видове месни деликатеси от говеждо, телешко, овче месо, а с течение на времето се създава технология и за преработване на свинското по подобен начин.

Произходът на филето идва от малко градче в Еленския балкан – Елена, където деликатесът се произвежда в почти всяка къща през зимния сезон. За приготвянето му се взема филето от прасето, което предварително се оформя добре. Необходимо е месото да бъде добре почистено от фасции и тлъстинки, като това се прави внимателно, за да не се нарани основния материал. След това филето се осолява с обикновена сол. Всяка част се третира поотделно, за да може да поеме достатъчно сол. Добре осолени, филетата се поставят в специален съд, наречен постав. Поставът е вид бъчва, но с по – малка височина и с по – голям диаметър в долната част. Тук деликатесът престоява няколко дни, в зависимост от технологията. След като се извадят от постава, филетата се измиват добре от солта и се овкусяват с подправки – чубрица и черен пипер. Последният етап от приготвянето включва сушенето на мезето. За това спомага микроклиматът в Еленския балкан, благодарение на характерната температура и влажност на въздуха.

Според експертите технологията на филе „Елена“ е процес на взаимодействие между микробиологични, биохимични и физикохимични реакции в продукта през различните етапи на производството.

Въпреки че филе „Елена“ се произвежда и от други фирми, истинският вкус може да бъде опитан само в град Елена. Тайната се крие в климатичните особености на Еленския балкан и в това, че в състава не са включени никакви изкуствени оцветители или консерванти – само чисто месо и подправки. Традицията е запазена и до днес, тъй като голяма част от местните продължават да приготвят филето от домашно гледани прасета, което още повече свидетелства за качеството и неустоимия вкус на деликатеса, който еленчани наричат още „рибица“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


шест × = 6

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>